Karaciğer sirozunda yaşam beklentisi ne kadardır, siroz hastaları kaç yıl yaşar, siroz hastasının ömrü ne kadardır ? Aslında hepsi farklı sorular ama ortak bir cevabı var bu soruların.

siroz hastası ne kadar yaşar
Siroz hastası iyi bir tedavi planı ile beklenen yaşam süresini uzatabilir.

Karaciğer insan vücudunda bulunan en büyük ikinci organdır ve çok fazla sayıda hayati fonksiyonu yürütür. Siroz hastalığı ya da başka bir deyişle karaciğer sirozu kişinin hem karaciğerini hem de hayatını riske atar. Zamanla karaciğerin kalıcı olarak hasarlanmasına neden olur. Kalıcı olarak hasarlanan karaciğer normal fonksiyonlarını yürütemez hale gelecektir.

Siroz hastaları sağlıklı bireylere göre daha kolay hastalanırlar. İstatistiksel olarak bakıldığında karaciğer sirozu olan hastaların idrar yolu enfeksiyonuna, osteoporoz, karaciğer kanseri, safra taşı, akciğerlerin ithaplanması gibi durumlara daha kolay yakalandığını görülmüştür.

Sirozda temel olarak iki evre vardır. Bunlardan ilki karaciğerin siroz hastalığını hissettirmediği kompanse evre, ikincisi ise karaciğerin artık tolere edemediği olayların geliştiği dekompanse evredir.

Evaluation and Prognosis of Persons with Cirrhosis başlıklı bir çalışmada siroz hastalığı kompanse evrede olan bireylerde ortalama yaşam beklentisi istatistiksel olarak 9 ile 12 yıl civarında olduğu görülmüştür. Bu sayılar sadece istatistiklerden ibarettir ve her hasta için geçerli olacağı anlamı taşımamaktadır. Kompanse evrede olan bir karaciğer yıllarca hiçbir belirti vermeden kalabilir.

Karaciğer sirozunun dekompanse evresinde olan bireyler ise zaten hali hazırda bazı belirtileri yaşamaya başlamışlardır. Bu evrede karaciğer artık sirozun etkilerini tolere edememeye başlamıştır.

Yaşam beklentisi olarak baktığımızda kompanse evrede olan bireylere oranla oldukça kısalmıştır. Hangi hastanın ne kadar yaşayacağı ile ilgili net bilgiler yoktur. Her hastanın ayrı bir biçimde değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeler oldukça komplekstir ve çok faktörlüdür.

Dekompanse evrede karaciğer sirozu olan hastalar için genellikle karaciğer nakli önerilmektedir. Beklenen yaşam süresini artırmanın temel yolu kusursuz bir tedavi planı çizmekten geçer.Bu tedavi planı çizilirken karaciğere verilen zararı minimuma indirme, bunları yavaşlatma ve komplikasyonların önlenmesi gibi altın kurallar mutlaka gözetilmelidir.

Yine bu tedavi planı içinde ikinci dikkat edilmesi gereken husus karaciğer sirozuna neden olan faktörün devamlılığının kesilmesi gerektiğidir. Yani siroza neden olan şey alkol ise alkol kesilmelidir.

Tedavi planının üçüncü parçası ise düzenli olarak kontroldür. Belirli aralıklarla değerlendirme çok ama çok önemlidir. En iyi hasta, düzenli olarak kontrollerine giden hastadır.

Bu konu hakkında merak ettiklerinizi bana sorabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Sağlıklı ve mutlu günler efendim. Ayrıca alttaki linkte yer alan yazımda daha detaylı bilgiler ve hastalarımın yorumları mevcut. Göz gezdirmenizi şiddetle öneriyorum : doktordanhaberler.com/siroz-hastalari-kac-yil-yasar/

Schedule appointment

Dr. Erhan Yavuz

Erzurum'da bir hastanede hekim olarak görevimi sürdürmekteyim. Boş zamanlarımda hobi olarak sağlık ve diğer bazı konularda içerikler üretmekte ve internet ortamının bilgi seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemekteyim.

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.

Leave A Comment