Klavunat içerisinde etken madde olarak amoksisilin ve klavulanik asit bulunduran antibiyotik özellik gösteren bir ilaçtır. Geniş spektrumlu yani çok fazla sayıda bakteriyel ajana karşı etkilidir. Klavunat içerisinde bulunan amoksisilin bakterilere karşı ciddi derecede öldürücü etkiye sahiptir. Klavulanik asit ise bakterilerin antibiyotiklere karşı koyma mekanizmalarını yok eder. İki etken madde bir araya geldiğinde oldukça güçlü bir ilaç ortaya çıkmaktadır.

klavunat-antibiyotik-ilac
Klavunat etken maddesi amoksisilin ve klavulanik asittir.

İlacın gastrointestinal kanaldan emilimi besinler varken veya yokken çok değişmediği için aç veya tok karnına alınabilmektedir. Bu tercih hekiminize aittir. Klavunat beyin dışında vücutta bulunan bütün dokulara ulaşır ve etki gösterir. İlaç karaciğer tarafından yakalanır ve metabolitlerine ayrılır. Metabolitler zaman içerisinde böbreklere gelir ve idrar yoluyla dışarı atılır.

Genelde kulak iltihabı,bademcik iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, bronşit, zatürre gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında, çıban, selülit,yara iltihabı gibi cilt enfeksiyonlarında, diş ve diş eti ile ilişkili enfeksiyonlarda ve son olarak idrar yollarının enfeksiyonlarında sıkça kullanılmaktadır. Kullanımı bu hastalıklarla sınırlı değildir. Hekimler vücudun herhangi bir bölümünde ortaya çıkan enfeksiyonlar için klavunatı tercih edebilir.

Özellikle penisilin allerjisi olan hastalar bu ilacı kesinlikle kullanmamalıdır. Biraz önce bahsettiğim gibi ilaç vücuttan atılırken böbrek ve karaciğer kullanıldığından bu organlarında hastalık olan bireyler ilaçtan doktor önerisi dışında uzak durmalıdır. Emzirme döneminde ilaç anne sütü ile bebeğe geçmektedir. Dolayısıyla emzirme döneminde olan anneler doktor önerisi dışında bu ilacı kullanmamalıdırlar. Gebelik döneminde ise yine sadece doktor önerisi olması halinde kuıllanabilirsiniz. Gebelik kategorisi B olan bir ilaçtır. Gebelik kategorisi a olan ilaçlara göre daha zararlıdır.

Klavunatın bilinen ve görülen yan etkileri arasından en sık görülenleri ishal ve bulantıdır. Deride kızarıklık, kaşıntı, kusma ve vajinit yani vajina enfeksiyonu da sık görülür. Bunların dışında diğer ortaya çıkabilecek yan etkiler daha seyrek görülürler.

Hastaların klavunat kullanırken yaptığı en büyük hata sadece şikayetleri olduğu zaman bir iki tablet kullanıp bırakmalarıdır. Bu oldukça yanlış bir kullanım şeklidir. Genelde 5 ile 7 günlük bir tedavi uygulanmalıdır. Bu tipte antibiyotik kullanan hastalarda ilerleyen yıllarda antibiyotik direnci gelişme durumu çok yüksektir.

5 ile 7 günlük bir tedavinin ardından enfeksiyon kırıcı etkisi net olarak görülür. Sıklıkla 2 ile 3. Gün etki hissedilmeye başlanır ve tedavi sürecinin sonunda tam olarak etkisi görülür.

Antibiyotik kategorisinde yer alan ilaçları eczanelerden doğrudan ücret karşılığı alamazsınız. Antibiyotikleri alabilmek için hekiminizin sizi muayene etmesi ve muayene sonrasında ilacı reçete etmesi gerekir.

Bana sormak istediğiniz soruları veya aklınıza takılanları yorum olarak yazabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim efendim.

Schedule appointment

Dr. Erhan Yavuz

Erzurum'da bir hastanede hekim olarak görevimi sürdürmekteyim. Boş zamanlarımda hobi olarak sağlık ve diğer bazı konularda içerikler üretmekte ve internet ortamının bilgi seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemekteyim.

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.

5 Comments

  1. Asmin Eylül 8, 2021 at 7:39 pm - Reply

    Merhabalar,
    Benim boğazımda yaklaşık 2 haftadır beyaz şeyler var ve kum yutmuş gibiyim çok rahatsız ediyor yutkunurken ama ağrı yok klavunat kullanabilir miyim teşekkür ederim.

    • Asmin Eylül 8, 2021 at 7:40 pm - Reply

      Bi de sürekli olmuyor bi gün yoğun hissediyorum bigün hafif geçiyor

  2. Batyr Mart 2, 2022 at 2:39 am - Reply

    soğuk algınlığı için KLAVUNAT alabilirsin

  3. Eda Mayıs 18, 2023 at 11:51 pm - Reply

    Ben bunu içerken çok zorlanıyorum,hatta kusma bile yapıyor,bir sorun olmaz değil mi

  4. Saadet Haziran 9, 2023 at 8:11 am - Reply

    Merhaba hocam, sinüzit için verildi bana klavunat bid 1000 mg,, çok akıntım vardı öncesinde,,, ilaca başladım akıntıyı kesti,, kafamda uğultular ve akıntı varmış hissi ve şiddetli baş ağrısı var,,, bu ilaç baş ağrısı yaparak beni nasıl tedavi edicek,,, bu mikrop kururusa kafamdan akmadan mı geçicek,, panik haldeyim,,, yardımcı olurmusunuz, dayanılmaz baş ağrım var,,,

Leave A Comment