Dexofen ağrı kesicinin 3 temel özelliği vardır. Bunların ilki ağrıyı kesmesi, ikincisi ateşi düşürmesi, üçüncüsü ise inflamasyonu baskılamasıdır. Kutuyu açtığımızda bizi prospektüs ve 20 film tablet karşılar. Her bir film tabletin içerisinde 25 mg deksketoprofen bulunmaktadır. Fiyatı  15 TL civarındadır.

Dexofen temel olarak vücudumuzda ağrı hissetmemizi sağlayan siklo oksijenaz yolağını pasifize eder. Yolağın çalışması engellenince prostaglandin seviyeleri azalır. Bunun sonucunda doğal olarak ağrı kesici etkiyi hissetmeye başlanır.

Dexofen genellikle diş ağrılarında, iskelet kas sisteminin ağrılarında ve adet dönemi ağrılarında kullanılmaktadır. Bunların dışındaki ağrılarda da genel olarak azalma sağlayacaktır.

Dexofenin etken maddesi deksketoprofendir. Bu ana etken maddenin yanında bazı yardımcı maddeler içerir. Yardımcı maddeler ana etken maddenin etkisinin daha iyi hissedilmesini sağlamaktadır.

Dexofenin etkisi ortalama olarak 30 dakika içerisinde başlar. 4 ile 6 saate kadar devam eder. Tek seferde en fazla 25 mg alınabilir. İki ilaç alımı arasında mutlaka 8 saat olmalıdır. Dolayısıyla bir günde en fazla 3 tablet içilebilir. Genellikle tok karnına tüketilmesi önerilen dexofen  bazı durumlarda doktorunuzun önerisi doğrultusunda aç karnına verilebilir.

Dexofenin muadili bazı ilaçlar bulunmaktadır. Muadil temel olarak farklı firmaların ürettiği ancak içerisine aynı etken maddeyi koyduğu ilaçlar için kullanılan bir terimdir. Dexofenin en sık bilinen muadillleri arveles, rastel, ketavel, leodex, dexpro, elektra ve deksalgindir.

Dexofenin yan etkilerini incelediğimizde en sık olarak mide bulantısı, kusma ve ishali görüyoruz. Bunun dışında baş dönmesi, uykusuzluk hali, çarpıntı, nefes darlığı, kan basıncında düşüklük, kalbin normalden hızlı çarpması gibi bir takım yan etkileri nadirde olsa görmekteyiz.

Hamilelik sürecinde olan gebeler dexofen kullanmamalıdırlar. Gebelik döneminde dexofenin kullanılması sadece kadın doğum hekiminin ilacı reçete etmesi ile mümkündür. Gebelik kategorisi C olan bir ilaçtır. Gebelik kategorisi A ve B olan ilaçlara göre daha fazla zararlıdır. Gebelik döneminde duruma göre daha çok gebelik kategorisi a ve b olan ilaçlar tercih edilirler.

Emzirme döneminde ise dexofen kullanıldığında anne sütü yoluyla bebeğe geçmektedir. Bebeğe geçen dexofenin bebek üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu nedenle emzirme dönemindeki annelere dexofen önerilmez.

Schedule appointment

Dr. Erhan Yavuz

Erzurum'da bir hastanede hekim olarak görevimi sürdürmekteyim. Boş zamanlarımda hobi olarak sağlık ve diğer bazı konularda içerikler üretmekte ve internet ortamının bilgi seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemekteyim.

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.

Leave A Comment